Re: re: föregående inlägg.

Föregående inlägg fick väl mer kritik än vad jag tänkt men ja, jag är ju inte den som tackar nej till en debatt!

Jag är lika mycket förespråkare för offentlighetsprincipen och tryckfriheten som du, men bara för att det inte finns en laglig gräns betyder inte det att man inte kan påpeka att man tycker det är moraliskt fel. Ja, det är att spela på känslans betydelse, men har inte känslan den betydelsen?

Att expressen publicerar bilder på sargade lik från mellanöstern tycker jag inte heller är rätt, men de har fortfarande rätten att publicera bilderna. Om någon skulle misstycka till den grad att de anmäler ärendet till PO eller PON så kanske expressen anses skyldiga till att ha brutit mot de etiska regler som journalistyrket har. Men märk väl att det inte finns några lagar på vad en journalist får publicera, bara regler uppsatta av journalister själva. I huvudsak till för att förhindra lagstiftning, för att förhindra inskränkningar på tryckfriheten.

På samma sätt tycker jag att pöbeln ska agera, ha egna "regler" av ren respekt för sin granne. Jag hade inte velat se att mina (framtida) barns obduktionsbilder skulle spridas på internet och jag tror jag känner dig väl nog för att våga säga att du inte heller hade blivit överförtjust i det. 

Jag har använt TPB otaliga gånger själv och är väl medveten om att de har som policy att INTE ta bort saker som läggs upp. Jag lägger ingen som helst skuld på TPB och om du läser igenom föregående inlägg igen så lär du märka det. Det är privatpersonen (beckroth?) vars beteende jag är upprörd över. 

TPB's policy att inte ta bort upplagda torrents är det inget fel med. Det är deras policy, det är kanske därför de hållt sig vid liv så länge, det är kanske en av anledningarna till varför de tjänar pengar. TPB's ansvariga tycker antagligen inte om allt som läggs upp, men de låter det ligga kvar, för de tjänar på det. På samma sätt som att tidningarna vet att krig är en bra nyhet, den säljer, det är deras sätt att tjäna pengar. Varför skulle jag förneka någon av dessa parter att tjäna pengar? Det kan jag inte, det tänker jag inte göra, men det gör inte publiceringen respektfull mot anhöriga. 

Den enda part jag lagt skuld på är den privatperson som lagt upp, tagit bort och sen lagt upp igen (efter 6 dagar). Medierna skapade en hype när de berättade att torrenten låg uppe på TPB, det har du helt rätt i. Varför? Jag tänker påstå att det är 2 anledningar. 
1. Tjäna pengar, absolut!
2. För att medier har det som uppgift att informera folket om nyheter. 

Som journalist måste du vara konsekvensneutral, annars är du körd. Utan konsekvensneutralism hade t.ex. inte Boforsaffären avslöjats, det skadade ju svensk ekonomi och det tjänar INGET medieföretag på. Avslöjandet av torrenten var en skyldighet, inte en rättighet. 

För mig är det skillnad på en rättighet och att göra rätt. Bara för att du får betyder inte det att du ska eller måste. Jag tycker inte att vi ska begränsa våra rättigheter, men jag tycker däremot att vi med sunt förnuft och hyffs ska betänka våra handlingar när det rör sig om andras liv, död och privatliv.

Peace!

Mina kondoleanser.

Jag satt precis och läste igenom kommentarerna som ligger under FU's torrenten på thepiratebay.org.
I förundersökningsrapporten ligger obduktionsbilder på barnen och bilder på "tyskan".
Anhöriga har också kommenterat och bett att iallafall bilderna ska tas bort, utan effekt.
Detta ligger alltså på internet, helt offentligt för vem som helst att ladda ner och dela vidare. Jag tänker inte resonera kring huruvida personen som lagt upp det har alla sladdar i kontakten, efter läsningen har jag inte energi till det.

Däremot kan jag inte släppa den juridiska aspekten, det är helt lagligt! 
Personen som lagt upp det har på laglig väg beställt hem FU'n och lagt ut den på TPB.
Varför? - ingen vet, förutom den som ligger bakom.
Torrenten har tagits bort en gång, jag vet inte om det var TPB som gjorde det eller användaren själv, men den har varit borttagen, och sedan lagts upp igen, antagligen efter ganska kort tid.

Jag kan inte annat än att känna otroligt mycket empati för anhöriga och dessutom vissa mindre smickrande känslor för den som lagt upp det (enligt sig själv en tjej) och för de som tycker att personen gjort rätt.
Lagligt rätt?
 - Ja.
Moraliskt?
- Knappast, det är en rättighet att göra det, ja, men med rättigheter kommer skyldigheter och ansvar.

Sittningen a.k.a. Limbo hej!

Om jag hör "limbo hej, limbo hej" en enda gång till så kommer jag få någon sorts anfall! Bortsett från det så var det ganska trevligt faktiskt, lite stelt vid bordet dock. 
Jag var lite tidig dit så det var bara generalerna där, men vi tog en öl och snackade lite skit. Fram tills en av dem fick den briljanta idén att jag skulle hålla ett tal till kvinnan, alltså det motsatta könet. Då jag inte är någon talare så valde jag diktform på alltihop. 

Åh du ljuvliga kvinna, vad skulle världen vara om du skulle försvinna?
Faslig, mörk och kall, ni försöker alla leva efter en tidningsmall.
För er är allt kärlek, för oss; kyssar, sex och smek.
Ni gör oss hela, men aldrig utan att vela.
Ni har fått en massa rättigheter, men vet inte hur många centimeter det går på en meter.
En kvinna är kärleksfull och öm, men skit i det, kör på "töm och glöm".
Vill du veta exakt vad som är grejen? Då ska du inte fråga tjejen.
Ett väldigt bristande tänk, har du hos kvinnan bakom varje bänk.
Ni töser som mig kommer slå, jag hoppas att ni ska förstå.
Att vi killar älskar era kvinnliga attribut, nu är denna dikten slut.

Förvånansvärt nog så kom jag hem utan en skråma, tjejerna tog det med en nypa salt, vilket var bra.
Fick en jädra massa positiv kritik, trots att jag inte pratar Svenska och bara är en liten skit. =P
Men, men, nu ska jag sova!
Godnatt!

Första riktiga knäcket och sittning!

både bild- och jour blev idag utsläppta på fältet, eller ja, Birsta City och IKEA. Är ganska nöjd med mitt, grejen var skitbra men mitt skrivande kunde varit bättre, saknade lite inspiration. Men men, det ska nog bli bra. 

Nu ikväll är det sittning, och jag SITTER i min säng. Ska dock ta bussen om cirkus 25 minuter. Är helt färdigklädd nu, skjorta, slips, kavaj och jeans. Känner du igen mig då Nina? haha ^^ 

Ja, det var en väldigt kort uppdatering men så får det bli. Hoppas alla har det bra nere bland slätterna och åkrarna. Jag skulle ge så mycket för att få se ett rappsfält just nu men what-the-eff, det kommer väl så småningom. 

Skånska huen vilar aldrig på hanen,
vik hädan för snapphaneklanen,
å du uppländska knekt, vet hut lär respekt
261 tvingar dig till reträtt.

Sug på den Norrland! =D

Skåne, Malmö, Limhamn.

Fred Flinta

Min outfit för kvällen är nu färdig, jag kommer se ut som ett vandrande leopardmönstrat lakan! Hela alltet blev aningen oversized. Jag vågar mig dock inte på att försöka sy mer, då kan det bara gå på ett sätt...
Ikväll är det alltså temafest a.k.a. maskerad! Hoppas det finns någon som kommer se dummare ut än jag, men vafan, får väl representera skåne i leopardmönstrat? Exotiska skåne! =P

Morgondagen kommer bli otroligt tung! Jag SKA vara bakfull och dagen kommer vara lång. Skolrelaterat fram till cirkus 11 på kvällen tror jag det skulle vara. Men jag kan ha fel, skulle inte vara första (och definitivt inte sista) gången det sker. 

Oh well, ska väl hoppa in i duschen nu och bege mig ner mot förfesten. satsar på att vara där halv 8. Borde väl gå vägen... 

Ge mig ett "J" !

JFS - Vinbrännbollsvinnare 2008

Amanda!

Efter påtryckningar från Amanda så ska jag även posta hennes blogg!

http://ostbergamanda.blogg.se/



Som kompensation får du en mindre smickrande bild också... =D

The city of "Sound bank"

Sund, trång passage i sjö el. hav - Sound
Vall, långsträckta upphöjder i marken - bank

Nu har man befunnits sig på främmande mark i lite mer än en vecka. Det blir bara bättre och bättre! De delar av klassen man umgåtts mest med är sanslöst roliga. Det är lite samma sak som i JK3, alla kommer från olika ställen och har olika saker att berätta (sen att man kommer från olika ställen av Sverige och inte världen här uppe är en helt annan femma...). 

Idag har jag suttit i skolans fina datoranläggning och försökte jobba med photoshop, blev inte så mycket gjort dock. Hade trevligt sällskap iallafall, snälla Karin som bjöd på lunch i veckan när jag hjälpt henne med IKEA's monster! Den soffan/sängen tog cirkus 4 timmar att bygga ihop, och jag känner mig ändå väldigt händig nu efter att ha flyttat själv. 

Känner mig lite tvingad att promota bloggar här uppe. Speciellt Sannas eftersom hon så snällt rekommenderade min. 

Sanna - http://sannadolck.blogspot.com/
Anders - http://norde.bloggagratis.se/
Karin - http://variabelle.blogg.se/

Där kan ni som befinner er på annan ort än Sundsvall kika in om jag skulle vara dålig på att uppdatera! 

Imorgon bär det av till klasskamp tror jag att det stod på nollningsschemat. Undrar vad det innebär... Alkohol måntro?

Oh well, ha en fortsatt trevlig kväll allihop!

Ölcaps-kvällen


Detta är basically vad som hände igår. Förutom att vi spelade ölcaps, ett relativt enkelt spel med mycket öl. Ett tips dock: Undvik mittenglaset, eller som det kommer vara i finalen, mittenkannan! Sjuka mängder alkohol kommer konsumeras! 
Föreläsning med Yrsa eller Ölcaps? Det är frågan! Johan och jag var ju ganska bra på caps, tills HAN kastade snett och JAG fick dricka! Payback's a bitch...


Uppmuntran

Mitt rum i Sundsvall:





Hoppas allt löser sig för dig! 
Om någon klarar det så är jag säker på att det är du.
Be strong and don't forget to quack at least once every day, it'll put a smile on your face.
Miss you darling!

Några dagar in i studierna

Sitter nu i en av de många datasalarna som alla är fyllda av enorma Mac-datorer! Helt sanslöst vilka summor cash som lagts ner här. Men ja, det är väl bara att tacka och buga?
Trivs verkligen skitbra här uppe, fast som Johan hade sagt: "Allt över hallandsåsen är Norrland" 
Men nu är jag ju verkligen i Norrland, bokstavligt talat! 

De 104 milen känns av när man kommer på sig själv att tänka att man kanske ska ringa grabbarna och hitta på något. "Ska vi lira fotboll om sisådär 13 timmar?" Njae, lite överambitiöst kanske. 
Mina klasskamrater är riktigt sköna lirare, fast när jag blir trackad för att man är från Malmö och aningen yngre än de flesta så känner man av att man inte är på hemmaplan. Det är dock inget fel med det!




Igår var det pubrunda som gällde, det känns ju verkligen av idag... Lite småbakis men det är det utan tvekan värt!



Här har vi Per till höger, de andra 2 har presenterat sig men inte fan kommer jag ihåg vad de heter... ^^



Mina och Gabbies sätt att hålla oss vakna under föreläsningen idag. Kaffe <3



Per ville ha en egen liten bild, lite uppmärksamhetskåt kanske?