Mina kondoleanser.

Jag satt precis och läste igenom kommentarerna som ligger under FU's torrenten på thepiratebay.org.
I förundersökningsrapporten ligger obduktionsbilder på barnen och bilder på "tyskan".
Anhöriga har också kommenterat och bett att iallafall bilderna ska tas bort, utan effekt.
Detta ligger alltså på internet, helt offentligt för vem som helst att ladda ner och dela vidare. Jag tänker inte resonera kring huruvida personen som lagt upp det har alla sladdar i kontakten, efter läsningen har jag inte energi till det.

Däremot kan jag inte släppa den juridiska aspekten, det är helt lagligt! 
Personen som lagt upp det har på laglig väg beställt hem FU'n och lagt ut den på TPB.
Varför? - ingen vet, förutom den som ligger bakom.
Torrenten har tagits bort en gång, jag vet inte om det var TPB som gjorde det eller användaren själv, men den har varit borttagen, och sedan lagts upp igen, antagligen efter ganska kort tid.

Jag kan inte annat än att känna otroligt mycket empati för anhöriga och dessutom vissa mindre smickrande känslor för den som lagt upp det (enligt sig själv en tjej) och för de som tycker att personen gjort rätt.
Lagligt rätt?
 - Ja.
Moraliskt?
- Knappast, det är en rättighet att göra det, ja, men med rättigheter kommer skyldigheter och ansvar.

Kommentarer
Postat av: Erik Adell

Alright, du och hela den gammelmediala verksamheten tycks ALLTID monstra känslans argument. Det är väldigt svårt att inte hålla med om att bilder på obducerade barn inte är najs, men vari ligger skillnaden mellan att du kan ladda ner en FU med sådant innehåll på TPB vs. att du kan se sargade lik i Expressens utlandsdel? Det är så fruktansvärt naivt att skylla allting på det nya Internet, att TPB borde ta ett socialt ansvar för någonting som fortfarande är upp till varje person att bestämma om man vill se. Utan TPB så hade du själv fått begära ut uppgifterna om du hade velat se, till en kostnad av 120 kr, men här är informationen fri, precis så som den ska vara. Om vi börjar censurera våra rättigheter, var drar vi nästa gräns? En familjs välbefinnande för 9 miljoners rättigheter? Åklagaren sekretessbelade inte bilder, ergo vem som helst kunde få ut dem, men inte fan frågar sig någon om det var rätt, nej det måste vara de onda administratörerna på TPB. Och finally; skulle TPB ta bort en torrent, skulle detta bara bidra ännu mer till hypen, den skulle bli stämplad som "torrenten ledningen censurerade", få explosionsartad trafik samt underminera den frihet som TPB står för. Innan pissmedia rapporterade om allt detta, hade cirkus 200 pers laddat ner FU:n, efter primetime-inslaget (för tro fan att mediebolagen gör någonting av socialt intresse, de är BARA intresserade av shock-value) rundade siffran 50000. Fri information är en fantastisk möjlighet, men allt medierna och nu även du verkar komma med är att vi borde begränsa denna möjlighet. Ta ditt eget sociala ansvar och sluta skylla ifrån dig på parter som inte kan skyllas på. Peace

2008-09-24 @ 13:42:10
Postat av: Louise

Nämen oj vad det var känsligt Erik! Dock måste jag nog hålla med dig en smula .. men bara en lite ...



Ciao


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback